Hajuhaitta hikoilun yhteydessä liittyy bakteerien liialliseen toimintaan. Liikahikoilusta (hyperhidrosis) puhutaan, kun hikoilu häiritsee työntekoa tai sosiaalista kanssakäyntiä. Jalkojen liikahikoilu kastelee kengät ja sukat. Liiallisen hikoilun seurauksena varvasvälit voivat hautua rikki ja altistaa näin jalkainfektiolle (ks. Jalkainfektiot, niiden aiheuttajatja ehkäisy). Varvasvälihautumien ehkäisy on tärkeää etenkin silloin kun jalat hikoilevat runsaasti (ks. Varvasvälihautuman hoito). Runsaasti hikoilevat jalat nopeuttavat sukkien ja kenkien kulumista ja rikkoontumista.

Jalkojen hikoiluun vaikuttavia tekijöitä

Jalkapohjien ja kämmenten liikahikoilu voi olla perinnöllistä. Se saattaa alkaa jo lapsuudessa. Sitä esiintyy levossa, jopa kylmässä. Tilapäistä liikahikoilua voivat aiheuttaa tunneperäiset tekijät. Pienet ja keinomateriaaleista valmistetut kengät voivat viisinkertaistaa hikoilun määrän (ks. Kengän istuvuuden vaikutusjalkaterveyteen, Kengän materiaalien ja rakenteiden vaikutukset jalkaterveyteen). Sukkamateriaaleista puuvilla lisää jalkojen hikoilua, samoin pienet sukat (ks. Sukkien jalkaterveyttä heikentävät ja edistävät ominaisuudet, Sukkamateriaalit ja kosteuden kuljetus). Muita hikoilua lisääviä tekijöitä ovat heikot jalkaterän lihakset (ks. Jalkaterän ja varpaiden toimivuuden ylläpito), hormonaaliset tekijät sekä tietyt sairaudet (esimerkiksi diabetes, nivelreuma). Hikoilu voi myös vähentyä tai loppua kokonaan iän myötä tai alaraajojen hermovaurion vuoksi (neuropatia).

Monipuolisten hoitomenetelmien käyttö

Jalkojen liiallisen hikoilun hoitoon kannattaa käyttää monipuolisia omahoitokeinoja samanaikaisesti tai kääntyä tarvittaessa asiantuntijan puoleen (taulukko Hikoilevien jalkojen hoito).

Erityistä huomiota vaativat jalkahygienian lisäksi sukkien ja kenkien valinta ja huolto (ks. Kengän materiaalien ja rakenteiden vaikutukset jalkaterveyteen, Sukkien jalkaterveyttä heikentävät ja edistävät ominaisuudet). Varvasväleihin pujotettava lampaanvilla imee tehokkaasti kosteutta ja pitää varvasvälit kuivina (kuva ). Liikahikoilun hillitsemiseen voi kokeilla suolakylpyä tai hajun muodostusta estäviä pohjallisia. Antiperspirantit vähentävät kosteutta ja hajua. Niiden vaikutus perustuu alumiinisuolaan. Se muodostaa hikirauhasiin johtaviin putkiin geelimäisen tukkeuman, joka estää rauhasten toiminnan. Osa valmisteista sisältää alkoholia, joka kuivattaa ihoa. Osaan tuotteista on lisätty jalkasilsaa ehkäiseviä aineita.

Jos liiallinen hikoilu häiritsee päivittäistä elämää, on hyvä selvittää liiallisen hikoilun syyt. Hoitona voidaan käyttää iontoforeesikylpyjä tai lääkehoitoa (taulukko Hikoilevien jalkojen hoito). Asiantuntijahoidoista saa tietoa lääkäriasemilta, terveyskeskuksista ja ihotautiklinikoilta. Iontoforeesihoitoa antavat myös fysio- ja jalkaterapeutit.

Kuva

Varvasvälivilla. Varvasväleihin pujotettava lampaanvilla imee kosteutta ja pitää varpaat erillään. Ehkäisee varvasvälikänsien ja -hautumien sekä jalkasienen. Kuvat: Jukka Pääkkönen.

Taulukko 1. Hikoilevien jalkojen hoito. Jalkojen liikahikoilun hoitoon kannattaa käyttää monipuolisia omahoitokeinoja. Tarvittaessa voi kääntyä asiantuntijan puoleen.
Hoitotuote Käytön vaikutuksia
Lievästi hapan pesuneste (apteekki) Ihon pinnalle muodostuu hapan pintakerros, mikä estää bakteerien kasvun ja haju vähenee (ks. Jalkojen pesu ja kuivaus).
Merisuolakylpy Pesuvati vettä, 2–8 rkl merisuolaa, 10 minuuttia, viikon ajan.
Hienojakoinen talkki Sitoo kosteutta, pitää jalat kuivina. Ei tuki hikirauhasia.
Lampaanvilla (apteekki) Pujotetaan varvasväleihin, imee kosteutta (kuva ).
Deodorantit, antiperspirantit Poistavat pahaa hajua, eivät estä hikoilua.Alumiinisuolat (alumiinikloorihydraatti, alumiinikloridi) poistavat hajua, vähentävät hikoilua.
Sukat Materiaali: keinokuitu, keinokuitu-villa-seos, puuhiiltä sisältävät varvassukat. Oikea koko ja oikea pukemistapa (ks. Sukkien jalkaterveyttä heikentävät ja edistävät ominaisuudet, Sukkamateriaalit ja kosteuden kuljetus, Sukkien valinta käyttötarkoituksen mukaan).
Kengät Materiaali: nahka, kangas, verkkokangas, mikrokuitu, kalvomateriaali. Oikea koko (ks. Kengän istuvuuden vaikutusjalkaterveyteen, Kengän materiaalien ja rakenteiden vaikutukset jalkaterveyteen).
Pikadesinfiontiaine Sukkien ja kenkien desinfiointi tai desinfioiva pesu (ks. Sukkien pukeminen ja pesu sekä ostaminen, Jalkasienen ehkäisy ja hoito).
Aktiivihiilipohjalliset Aktiivihiilihiukkaset ehkäisevät hajun muodostumista. Lisäävät kenkähygieniaa. Materiaali iskuja vaimentavaa.
Jalkavoimistelu, paljain jaloin liikkuminen Vahvistaa jalkalihaksia. Jalkojen iho ja varvasvälit kuivat. Ihotunto, jalkalihakset ja nivelet aktivoituvat (ks. Jalkavoimistelun tavoitteet ja toteutusperiaatteet, Paljasjalkakävely on tehokasta jalkavoimistelua).
Asiantuntijahoidot
Alumiinisprii, alumiinikloridiheksahydraatin 20–25 % vedetön alkoholiliuos Reseptituote
Iontoforeesi tasavirtahoito Ensimmäiset 2–3 viikkoa: 3–5 käsittelyä. Hoidon vaikutuksen alettua hoito 1–2 viikon välein.